preskoči na sadržaj

Osnovna škola Barilović

Login

Non scholae sed vitae discimus. – Ne učimo za školu nego za život.

Logo škole

Facebook škole
 
Red Button

Hrabri telefon

Moto škole

Što se nauči u djetinjstvu, nikad se ne zaboravlja.

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Kamo nakon osnovne škole

Satnica
 PRIJEPODNE

1.

8,00 - 8,45

2.

8,50 - 9,35

3.

9,55 - 10,40

4.

10,45 - 11,30

5.

11,35 - 12,20

6.

12,25 - 13,10

7. 13,15 - 14,00

 

hitna medicinska pomoć

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 5. 2011.

Ukupno: 417519
Ovaj mjesec: 594
Ovaj tjedan: 269
Danas: 6
DOBROBITI ČITANJA
Branka Starčević / datum: 30. 10. 2020. 10:59

Listopad je i Međunarodni mjesec školskih knjižnica, a tema ovogodišnjeg je „Put do zdravlja i dobrobiti“. Možda niste znali da čitanje barem po 30 minuta dnevno produžuje život? Provjerite ovdje! Kako je priroda otvorena knjiga, Mladi knjižničari i Ekogrupa  zajednički su jedan školski sat iz nje čitali  i tako pridonijeli svom zdravlju i dobrobiti. Možete i vi!


[OPŠIRNIJE]RAZLISTAJ SE U MJESECU HRVATSKE KNJIGE
Branka Starčević / datum: 14. 10. 2020. 09:26

Iako je listopad i lišće pada,  početak Mjeseca hrvatske knjige pravo je vrijeme za razlistavanje. Zašto? Zato jer se obilježava pod motom Razlistaj se, a posvećen je našem jedinom planetu. Kako nam čitanje pomaže da planet ostane zelen, bez obzira na godišnje doba, shvatit ćete ako riješite kviz Istraživači planeta Z.  Budući da se kviz rješava online, ne treba vam čak ni knjiga, ali treba vam knjižnica. Zapravo mreža narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i dijaspori! Kliknite ovdje, proučite pravila  i riješite kviz, a najsretnije očekuju i nagrade. Kviz je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole. Svi  odgovori sadržani su zapravo u pitanjima, a pronaći ćete ih kad kliknete na plavo označene poveznice. Proučite online izvore informacija i  otkrijte koji je točan. Na kraju unesite svoje podatke, odaberite  kao mjesto rješavanja „školske knjižnica“, iz padajućeg izbornika odaberite „Barilović“ i - pošaljite. Sretno i - do listanja!smiley


[OPŠIRNIJE]Nagrade od Naše male knjižnice
Branka Starčević / datum: 24. 6. 2020. 10:32

Zadnji tjedan nastave učenicima 4. r. matične škole, učiteljici i knjižničarki zasluženo je „zaslađen“ nagradom – praktičnim naprtnjačama s priborom za pisanje! Osvojili su ih u međunarodnom projektu poticanja kritičkog čitanja Naša mala knjižnica za literarni uradak pod naslovom Ding dong priča.  Uz ruksake, ponosna ekipa je osvojila i knjigu litavskih narodnih priča Labudica – kraljeva žena za školsku knjižnicu. Na web-stranicama projekta objavljeni su svi naši radovi nadahnuti pročitanim knjigama. Fotke su u prilogu, a možete nas naći i na Facebook stranici NMK

 


[OPŠIRNIJE]DANAS BESPLATNO U MUZEJE
Branka Starčević / datum: 18. 5. 2020. 12:10

I karlovački  Gradski muzej danas obilježava Međunarodni dan muzeja, a ovogodišnja  tema je " Muzeji za jednakost: različitost i uključivost". Za posjetioce je osiguran  i besplatan ulaz, a na YouTube kanalu prigodni virtualni sadržaji. Više možete saznati na poveznici Gradskog muzeja.

 


[OPŠIRNIJE]KNJIŽNICA RADI
Branka Starčević / datum: 14. 5. 2020. 10:50

Školska knjižnica od ovoga tjedna ponovno radi, ali prema uputama za sprječavanje širenja epidemije. Knjige se mogu vratiti ili posuditi u radne dane knjižnice od 9 do 12 sati pazeći da se ne prekrši pravilo o distanci, što znači bez ulaska u knjižnicu. Ostavljaju se u „karanteni“ (kutija ili vrećica) 72 sata prije ponovne upotrebe. Ifografiku o postupanju pogledajte u prilogu! Učenici predmetne nastave mogu se prethodno dogovoriti s  knjižničarkom preko kanala Školske knjižnice, a učenici razredne nastave preko svojih učitelja. I jedna radosna vijest za pretplatnike časopisa Moj planet i  Prvi izbor – sljedeći tjedan ponovno stižu na školsku adresu!


[OPŠIRNIJE]S KNJIGOM NISI IZOLIRAN
Branka Starčević / datum: 22. 4. 2020. 07:46

Uz današnji Dan hrvatske knjige i sutrašnji Svjetski dan knjige 23. travnja već se devetu godinu zaredom širom zemlje organizira Noć knjige. Tako će biti i ovaj put, usprkos izolaciji u kojoj se, kao i većina svijeta, nalazimo. Dapače, zaštitno lice manifestacije je patuljak Čituljak koji nam poručuje:  S knjigom nisi izoliran! Virtualno će biti dostupni mnogi sadržaji vezani uz knjigu pa svakako pregledajte program i nađite nešto za sebe.

 

 


[OPŠIRNIJE]FOTOGRAFIJA I KNJIGA - DVA U JEDAN
Branka Starčević / datum: 15. 4. 2020. 12:12

Sigurno vam je kod kuće ostala neka knjiga iz knjižnice. Već ste je pročitali i pitate se što sad. Ne brinite, vratit ćete je kad se vrata knjižnice otvore. U međuvremenu, prilika koju ne smijete propustiti. Spojite dva izazova – fotografiju i knjige – u jedan! Kreirajte naslovnicu neke vama nezaboravne knjige, fotkajte je i pošaljite na nagradni natječaj Gradske knjižnice Požega „Knjiga svaki dan - Lice knjige“. Rok je 1. svibnja, a sve informacije nalaze se na poveznici http://www.gkpz.hr/foto-natjecaj/ . Svatko može sudjelovati pa ovaj put predlažem – zarazite idejom i svoje ukućane!

A za one kojima kreativnih izazova nikad dosta, jedno pitanje – znate li što je „flip book animacija“? Ako ne znate, brzo ćete naučiti na poveznici Foto kino video kluba Zaprešić http://www.gkpz.hr/foto-natjecaj/. To je ujedno i pozivnica učenicima za sudjelovanje na nagradnom natječaju „Pogled kroz prozor“ - prava tema za doba izolacije! Rok je 3. svibnja. Zabavite se, izrazite se, povežite se i javite se! Ako i ne osvojite nagradu, osvojit ćete pljesak odobravanja! Kako? Jednostavno - nakon završetka natječaja svoje uratke možete postaviti na kanal Školske knjižnice, u mapu Foto natječaji, a najuspješnije ćemo prezentirati na mrežnim stranicama škole.


[OPŠIRNIJE]ČITATELJSKI KUTIĆ U VAŠEM DOMU
Branka Starčević / datum: 2. 4. 2020. 10:31

Danas je Andersenov rođendan – Međunarodni dan dječje knjige! Pročitajte Poruku djeci svijeta slovenskog književnika Petera Svetine, a govori o „gladi za riječima".  Srećom, u ovo digitalno doba takvu vrstu gladi nije teško utažiti, čak i ako vam knjiga nije pri ruci.

Mada ne možemo do škola, knjižnica i kazališta, iz dana u dan sve je više glumaca, pisaca, ljubitelja riječi, pa čak i djece, koji preko društvenih mreža (Facebook, Instagram, YouTube…) čitaju, glume  ili pripovijedaju za druge.  U prilogu je nekoliko poveznica s preporukom za slušanje (i gledanje), a bit će ih sigurno još. Ako smo kod kuće, ne moramo biti gladni, čak ni riječi! Uredite i vi u svom domu čitateljski kutić.


[OPŠIRNIJE]SVAKI TJEDAN - FILM JEDAN
Branka Starčević / datum: 30. 3. 2020. 16:30

Svaki tjedan - film jedan, ali besplatan! Na internetskoj stranici http://www.kino.hr/ pružena je  mogućnost da se svaki tjedan besplatno pogleda jedan odabrani filmski naslov namijenjen djeci. Ovaj tjedan do 3. travnja to je australski film Crveni pas: Početak.  Nakon nastave na daljinu, dobrodošao odmor  kako za  djecu tako i roditelje. Kad otvorite poveznicu, najprije kod odabranog naslova pročitajte upute, a onda kliknite na sivu kućicu POGLEDAJ BESPLATNO UZ KOD "ZARAZNODOBAR".


[OPŠIRNIJE]KNJIŽNICA I ZDRAVLJE
Branka Starčević / datum: 10. 3. 2020. 11:03

Pranje ruku sapunom jedna je od najučinkovitijih mjera zaštite od zaraznih bolesti, pa je pravi trenutak da se toga prisjetimo. Na žalost, u Hrvatskoj trošimo tek dva sapuna godišnje po stanovniku što sigurno nije dovoljno (Narodni zdravstveni list. 2011. http://www.zzjzpgz.hr/nzl/70/ruke.htm). Iako već prvašići pri upisu u školsku knjižnicu dobivaju i upute o čuvanju knjiga, među koje spada i  upozorenje o čistim rukama,  nije naodmet ponoviti „gradivo“! Podsjetimo se stoga da pranjem ruku prije čitanja čuvamo „zdravlje“ knjige, ali i svih onih čitatelja koji će knjigu posuditi poslije nas. Pranjem ruku nakon čitanja čuvamo, preventivno, i svoje zdravlje. Higijena je pola zdravlja, vrijedi jednako i za ljude i za knjige!smiley

 


[OPŠIRNIJE]LAJK ZA NAŠU MALU KNJIŽNICU
Branka Starčević / datum: 5. 2. 2020. 11:40

Ako dosad niste, pravo je vrijeme da se upoznate s projektom poticanja čitanja Naša mala knjižnica. Kako? Preko web-stranica projekta (https://nasamalaknjiznica.org/ding-dong-price/ ; 
https://nasamalaknjiznica.org/sjeverac-djecarac-i-patka-selica/ ; 
https://nasamalaknjiznica.org/podvodna-prica/ ; 
https://nasamalaknjiznica.org/izbor-za-najbolji-citateljski-kutic/  i Facebooka.

Četvrti razred matične škole s učiteljicom Ankom Grman i knjižničarkom Brankom Starčević poziva vas da pregledate i naše radove i lajkate  - što vam se sviđa!smiley
 


[OPŠIRNIJE]ČAROBNI KALENDAR
Branka Starčević / datum: 12. 12. 2019. 20:50

Učenici 4. r. matične škole, vođeni učiteljicom Ankom Grman i školskom knjižničarkom Brankom Starčević, dovršili su svoj Čarobni kalendar  u kojem su mjesece  ilustrirali nadahnuti  istoimenom knjigom pjesama Marijane Knežević. Knjigu smo pročitali u okviru međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, koji provodi izdavačka kuća Ibis grafika uz sudjelovanje hrvatskih i slovenskih autora. Kalendar je izložen u holu škole, a s početkom nove godine učenici će ga preseliti u svoj razred. Tako  će veselje s kojim su ga stvarali uljepšavati svaki sljedeći mjesec u nadolazećoj godini.

U prilogu ga možete pogledati izbliza, kao i dio procesa nastanka!smiley


[OPŠIRNIJE]DAN ZA KNJIGU
Branka Starčević / datum: 14. 11. 2019. 20:53

Da je za sve knjigoljupce najveća poslastica posjet godišnjem sajmu knjiga Interliberu, uvjerile su se danas i mlade knjižničarke naše škole. Osim za povoljnu kupnju, sajam je prilika i za brojne susrete s piscima, a mi smo mali sreću susresti  se, razgovarati i fotografirati s jednom od najčitanijih hrvatskih spisateljica za mlade Sanjom Pilić!

Odlazak u Zagreb okrunili smo sudjelovanjem na završnici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja pod nazivom Ritam odrastanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Uz prigodan glazbeni program, nastupile su i autorice romana koje je trebalo pročitat za kvizi: Ivana Guljašević Kuman (Drugačija), Vlasta Golub (Eva, mala žena) i Jasminka Tihi-Stepanić (Ljeto na jezeru Čiču). Njihove knjige možete potražiti u školskoj knjižnici, a fotke pogledati u prilogu.

 


[OPŠIRNIJE]MAŠTAJMO U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Branka Starčević / datum: 28. 10. 2019. 22:00

Međunarodni dan školskih knjižnica doveo je danas prvašiće - u školsku knjižnicu! Kako je ovogodišnja tema Maštajmo, pročitali smo naglas jednu od najmaštovitijih i najstarijih književnih vrsta - bajku! Pokazalo se da je priča o djevojčici s crvenom kapicom koja zanemari majčine savjete i naivno se izbrblja zločestom vuku poučna i za današnju djecu. Učiteljica Tihana Furjanić navela ih je na pravilne zaključke, a mašti su dali na volju u svojin crtežima. Pogledajte ih u prilogu!


[OPŠIRNIJE]IRIS ILLYRICA DARIVA ŠKOLSKE KNJIŽNICE
Branka Starčević / datum: 14. 10. 2019. 14:07

Nakladnik Iris Illyrica darivao je čak 100 školskih knjižnica u Hrvatskoj slabijeg knjižnog fonda, a među njima našla se i knjižnica OŠ Barilović.  Povod za ovu lijepu gestu je obilježavanje Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, a dva darovana naslova sigurno će brzo steći svoje zahvalne čitatelje. Pogledajte korice i zavirite malo između korica – slikovnica Bob, Bobić, mahuna Mirjane Mrkele i Priče o neustrašivim hrvatskim ženama Tatjane Barat možda čekaju baš na vas!

Fotografije su u prilogu!


[OPŠIRNIJE]ZE(N)LENI GAJ
Branka Starčević / datum: 12. 10. 2019. 22:20

Kako je teško u 17 slogova sažeti pjesnički doživljaj, znaju svi koji su se okušali u pisanju haikua, a učenica 4. r. matične škole Lana Dobrinić u tome je očito uspjela. Za svoj haiku Sramežljiva ivančica nagrađena je na Likovno-literarnom natječaju Male ilirske škole „Ivan Krizmanić“ Ze(n)leni gaj, a pjesma je otisnuta u zborniku koji možete prelistati u školskoj knjižnici. Organizator natječaja je po treći put bila Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica gdje je i bila podjela nagrada. Lana i knjižničarka Branka Starčević, kao mentorica, uživale su u prigodnom programu, druženju i šetnji Marijom Bistricom.

Fotografije u prilogu!


[OPŠIRNIJE]ČEKANJE UZ ČITANJE
Branka Starčević / datum: 6. 5. 2019. 13:59

Mlade knjižničarke su pronašle način kako da učenicima razredne nastave učine zanimljivijim čekanje prijevoza u školi. Čitanje naglas Kratkih priča Kestutisa Kasparavičiusa, jedna priča – jedna stranica u knjizi, bilo je baš po mjeri jednog školskog sata, a učeničku maštu najviše je zagolicala priča o Marsovcima! Ako se i vama taj naslov čini zanimljivim, potražite ga u školskoj knjižnici!


[OPŠIRNIJE]NMK - DAR ZA KNJIŽNICU
Branka Starčević / datum: 6. 5. 2019. 13:09

Učenici 2. i 4. r. matične škole prošli su četvrtak čitali zadnju u nizu od šest knjiga iz međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, a zatim je poštom stigla još jedna, kao nagrada za ovogodišnje sudjelovanje  i poziv za buduće. Sve slikovnice ostat će u čitateljskom kutiću u razredu do kraja nastavne godine, a onda se sele na police školske knjižnice. Napomenimo još da će ovo ljeto u Zagrebu biti izložba učeničkih literarnih i likovnih radova nastalih u projektu, a među njima i našihsmiley


[OPŠIRNIJE]JOŠ MALO O "NAŠOJ MALOJ KNJIŽNICI"
Branka Starčević / datum: 14. 4. 2019. 18:41

Uvijek je lijepo kad netko zapazi što radiš, a pogotovo kad se radi o međunarodnom projektu. Jedan od takvih je i "Naša mala knjižnica", projekt poticanja kritičkog čitanja za djecu od 8 do 11 godina. Već smo se hvalili objavama o našim aktivnostima na portalu Ibis grafike, hrvatskog nakladnika koji uz slovenske i litavske nakladnike provodi projekt, a nisu izostale ni nagrade. Ali vrhunac je svakako bio nedavni susret s litavskim piscem i ilustratorom Kestutisom Kasparavičiusom u našoj školi na kojem su učenici 2., 3. i 4. razreda zajedno s njime ilustrirali "leteće knjige".   U prilogu provjerite koje naslove slavnog pisca možete posuditi u školskoj knjižnici i otkrijte tajnu nastanka "letećih knjiga", a što drugi pišu o nama, pročitajte na ovim poveznicama:

NMK: Kreativnost u Bariloviću – Ibis grafika

FOTOGALERIJA: Kestutis Kasparavičius u Hrvatskoj od 8.-11.4.2019. – Ibis grafika


[OPŠIRNIJE]DOLAZI NAM LITAVSKI PISAC I ILUSTRATOR KESTUTIS KASPARAVIČIUS
Branka Starčević / datum: 29. 3. 2019. 17:47

Uz 2. travnja, Međunarodni dan dječje knjige litavski književnik i ilustrator Kestutis Kasparavičius uputio je Poruku djeci svijeta, a nas je posebno razveselilo da nam njezin autor dolazi u školu. Kao nagradu za aktivnosti koje provodimo u projektu poticanja kritičkog čitanja Naša mala knjižnica 9. travnja održat će likovnu radionicu na kojoj će učenicima 2., 3. i 4. razreda pokazati kako nastaju „leteće knjige“. Učenici će imati prilike saznati koja je tajna zanata ilustratora dječjih knjiga, a mi ćemo vijest završiti citatom iz Poruke: „Na Međunarodni dan dječje knjige želim svima nama: neka knjige budu interesantne čitateljima i čitatelji knjigama!“

(Poruka djeci svijeta i plakat o gostovanju Kestutisa Kasparavičiusa u prilogu.)


[OPŠIRNIJE]RSS


Knjižnica

Osnovne informacije o knjižnici. Klikni ovdje.
preskoči na navigaciju