2014-10-20 13:16:42

Svjetski dan jabuke

Tradiciju održavanja Dana jabuka 21. (ili 20. !?) listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je potrebno  očuvati.

S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge, promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. 

Učenici 1. – 4. razreda naše škole obilježili su ovaj važan dan. Svaki učenik donio je u školu bar jednu jabuku. Konzumirali su ih oguljene ili s korom (nakon što su ih oprali), u obliku shakea... Cilj nam je bio podsjetiti učenike na važnost voća u prehrani.

Fotografije pogledajte u privitku.

Prema podatcima  Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija.

Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Na kraju, što reći osim:

Sretan Vam Svjetski dan jabuka!

 


Osnovna škola Barilović